فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - پیاپی 1 (پاییز 1384)

مجله اپیدمیولوژی ایران
پیاپی 1 (پاییز 1384)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیومرث ناصری صفحه 1
    نگرش همه گیر شناختی سرطان ها سنگ اصلی برنامه های مبارزه با این بیماری ها را تشکیل داده و برای تعیین اهداف، پایش پیشرفت و ارزشیابی نتایج بدست آمده از مبارزه ضروری می باشد. سرطان یک نام عمومی برای تعدادی از بیماری ها می باشد که از نظر علیتی، سیر طبیعی و پیآمد با یکدیگر تفاوت داشته و به لحاظ برنامه های مبارزه متفاوتی را ایجاب می کنند.
    پیشگیری مرحله اول به معنای جلوگیری از ایجاد سرطان در حال حاضر برای تعدادی از سرطان ها از جمله سرطان های ریه– معده– کبد و دهانه رحم از راه مبارزه با مصرف سیگار، جلوگیری از عفونت های میکروبی (هلیکوباکتریپلوری) و ویروسی (هپاتیت C و پاپیلومای انسانی HPV) امکان پذیر می باشد.
    پیشگیری مرحله دوم به معنای تشخیص زودرس برای سرطان پستان (رادیوگرافی پستان ماموگرام) سرطان دهانه رحم (آزمون پاپ) سرطان پروستات (معاینه انگشتی و آزمون PSA) سرطان های روده بزرگ و مقعد (کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی) و ملانومای پوستی (معاینه بالینی پوست) عملی می باشد. علاوه بر تشخیص زودرس، درمان های مناسب و قاطع نیز جزو پیشگیری مرحله دوم به حساب می آیند. در حال حاضر مجموعه ای از داروهای بسیار موثر بر ضد سرطان پستان (تاموکسیفن و هرسپتین) و سرطان های روده بزرگ (آواستین) به بازار آمده اند و گروه بزرگ دیگری نیز در راه می باشند.
    پیشگیری مرحله سوم به معنای بازتوانی و مراقبت های جنبی و حمایتی از بیماران سرطانی و خانواده آنها می باشد که از قسمت های ضروری برنمه های مبارزه با سرطان ها بوده و معمولا نیز نادیده گرفته می شوند. سرطان یک بیماری خانوادگی است و زمانی که در یک فرد تشخیص داده می شود تمامی خانواده و زندگی خانوادگی او را تحت تاثیر قرار می دهد. آموزش بهداشت و حمایت اجتماعی از بیماران و خانواده آنها بخش اصلی پیشگیری مرحله سوم را دربرمی گیرد که می باید بصورت آگاهانه در برنامه مبارزه با سرطان ملحوظ گردد. پیشگیری مرحله سوم نه تا درن های مناسب برای کاهش درد و عوارض جنبی درمانی، بلکه آموزش و حمایت برای تغذیه مناسب و ارتقای کیفیت زندگی بیمار و خانواده او را نیز دربرمی گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان، پیشگیری
  • رامین حشمت، عباسعلی کشتکار، ربابه شیخ الاسلام، موسی باقری، ابوالحسن ندیم صفحه 9
    زمینه و اهداف
    رشد و توسعه همه جانبه هر کشوری در سایه پرورش نسلی سالم و پویا محقق می گردد. بخش مهمی از این امر از طریق بهبود شرایط تغذیه ای جامعه امکان پذیر خواهد شد. هر چند بیشترین سهم درآمد خانوارها به تامین مواد غذایی اختصاص می یابد ولی متاسفانه مشکلات تغذیه ای همچنان در کشور قابل مشاهده است. این امر نشانگر آن است که برنامه غذایی بیشتر تابعی است از آموزش و آگاهی تغذیه تا رشد تولید و مصرف مواد غذایی.
    این مطالعه به منظور ارزیابی وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد خانوارها و نیز کارکنان سطوح مختلف بهداشتی درباره مسایل تغذیه و ریزمغذی ا در سال 1383 در استان بوشهر، گلستان و سیستان و بلوچستان طراحی و اجرا شد تا نتایج آن بتواند دفتر بهبود تغذیه جامعه را در راستای طراحی و اجرای مداخلات موثر جهت ارتقای سلامت تغذیه ای خانوارها یاری نماید.
    روش بررسی
    جهت نمونه گیری در سطح خانوارها، از روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای با خوشه های هم اندازه استفاده گردید. روش نمونه گیری در سطح کارکنان هر استان نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود. تعداد نمونه در هر طبقه بر حسب چگالی جامعه آماری هر یک از رده های کارکنان محاسبه شد. در مجموع 2304 خانوار در قالب خوشه های 12 نفری و 360 نفر از کارکنان مورد بررسی قرار گرفتند.
    داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه ای ساختار یافته و با انجام مصاحبه پرسشگران جمع آوری شد. در سطح کارکنان بهداشتی رده های پزشک و کارشناس، جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه ای خود ایفا صورت پذیرفت.
    کلیدواژگان: روش نمونه گیری، روش شناسی، آگاهی، نگرش، عملکرد، تغذیه، ریزمغذی
  • گلوریا شلویری، کاظم محمد، سید رضامجدزاده، خیرالله غلامی صفحه 17
    زمینه و اهداف
    در سال های اخیر عوارض و مشکلات دارویی چهارمین الی ششمین عامل مرگ و میر در ایالات متحده آمریکا تخمین زده شده، مرگ و میر ناشی از عوارض دارویی در طول یک سال بیش از مرگ و میر سالانه ناشی از تصادفات با وسایل نقلیه، سرطان پستان و ایدز گزارش شده است. با توجه به این شواهد، هدف اصلی این پژوهش مقایسه مدل های اپیدمیولوژیک در شناسایی سیگنال های عوارض دارویی در ایران می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش کلیه عوارض دارویی گزارش شده به مرکز فارماکوویژیلانس ایران از فروردن 1377 الی پایان آذر ماه 1383 مورد بررسی قرار گرفت و سه
    روش
    Bayesian Confidence Propagation Neural Network (BCPNN)، Reporting Odds Ratio (ROR)، Proportional Reporting Ratio (PRR) جهت شناسایی سیگنال ها عوارض دارویی به کار گرفته شد. پس از انجام سه روش مذکور، سیگنال های شناسایی شده توسط هر سه نوع روش با توجه به معیارهای جدید بودن عارضه، جدی و شدید بودن عارضه و فراوانی گزارشات مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که از فروردین 1377 الی پایان آذر ماه 1383، تعداد 6353 مورد گزارش حاوی 11130 عارضه دارویی به مرکز فارماکوویژیلانس ایران ارسال شده است. برای ترکیب های دارو– عارضه با فراوانی33، 32، 31 به ترتیب معادل 2838، 872، 488 سیگنال توسط روش PRR، 1120، 378، 235 سیگنال تولید روش BCPNN و 2722، 862 و 481 سیگنال توسط روش ROR شناسایی شد.به نظر می رسد که جدی بودن عارضه، تعداد موارد گزار شده از هر ترکیب دارو– عارضه و جدید بودن عارضه در فرآیند شناسایی و ارزیابی سیگنال های عوارض دارویی موثر می باشند. یافته ها نشان می دهد که روش BCPNN نسبت به سایر روش ها درصد بیشتری از عوارض جدی و شدید شناخته شده را در کل سیگنال های ردیابی شده به خود اختصاص می دهد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها پیشنهاد می گردد که روش های به کار رفته در این مطالعه جزو فعالیت های روتین مرکز فارماکوویژیلانس ایران گنجانده شود و روند تغییرات معیارهای مورد بررسی در طول زمان ارزیابی گردد.
    کلیدواژگان: عوارض دارویی، فارماکوویژیلانس، سیگنال، ایمنی دارویی
  • زهرا رجب پور، سید رضامجدزاده، علی فیض زاده خراسانی، عباس متولیان، مصطفی حسینی صفحه 27
    زمینه و اهداف
    سوانح ترافیکی یکی از مهم ترین علل مرگ و میر در ایران است. سوء مصرف مواد نیز یکی از مشکلاتی ست که سلامت عمومی جامعه را به خطر می اندازد. با توجه به اهمیت مشکلات ناشی از حوادث ترافیکی و شیوع نسبتا بالای سوء مصرف در رانندگان، بررسی تاثیر این عامل خطر بر بروز این حوادث اهمیت زیادی دارد. هدف این پژوهش برآورد تاثیر خطر رانندگی در وضعیت خماری بر بروز تصادفات رانندگی منجر به جرح می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک بررسی Case– Crossover بر روی رانندگان حوادث ترافیکی منجر به جرح در کرمان می باشد.
    یافته ها
    از بین 75 راننده که سابقه مصرف منظم مواد را اعلام نموده بودند، 15 نفر در زمان تصادف در وضعیت خماری قرار داشتند که خطر نسبی رخداد سانحه ترافیکی منجر به جرح در حالت خماری در مقایسه با حالت غیر خماری 2.62 با 95% فاصله اطمینان 1.46– 4.68 برآورد گرید.
    نتیجه گیری
    بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت، احتمال رویداد سانحه ترافیکی منجر به جرح در افراد معتاد، در دوره زمانی یک ساعت مانده به نوبت مصرف بعدی و یا گذشتن از نوبت مصرف قبلی 2.6 برابر دیگر زمان هاست.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، اپیویید، سوانح ترافیکی، Case- Crossover
  • علی اردلان، کورش هلاکویی نایینی، محمدرضا افلاطونیان، منصور نکویی مقدم، رونالد لاپورته، اریک نوجی صفحه 33
    زمینه و اهداف
    در 5 دی ماه 1382 زلزله ای با قدرت 6.5 ریشتر، شهر بم و روستاهای اطراف را در مسیر گسل بم لرزاند. در این مقاله نتیجه مطالعه ای که به منظور تعیین نیازها و شرایط سلامتی جمعیت آسیب دیده، حدود 20 روز پس از واقعه، انجام شده است ارایه می گردد و یافته ها از دو جنبه برنامه ریزی سیستم مدیریت سلامت در بحران و متدولوژی روش های ارزیابی نیاز بحث می شوند.
    روش بررسی
    متعاقب امکان سنجی در 21 دی ماه، تیمی از دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کرمان آموزش دیدند. هر یک از 8 تیم بررسی شامل 4-3 نفر با حضور حداقل یک پسر، بدلیل نگرانی از امنیت فیلد بود. طی روزهای 24 و 25 دی ماه در یک مطالعه مقطعی، 60 خوشه شامل 420 خانوار، در قالب خوشه های 7 خانواری، بر اساس نمونه گیری خوشه ایمبتنی بر موقعیت جغرافیایی بررسی شدند.
    یافته ها
    پنجاه و پنج خانوار (13.1%) دارای کودک زیر 2 سال، 81 خانوار (19.3%) دارای کودک 5-2 سال، 68 خانوار (16.2%) دارای فرد بالای 60سال بودند. سی و هفت خانوار (%8.9، CI %95: %6.4 - %11.7) منطقه زندگی خود را تغییر داده بودند که مهمترین عامل شرایط نامناسب بهداشت محیط (%85) بود. مهمترین منبع اطلاع مردم از پیام های بهداشتی و امداد رسانی ارتباطات فردی 284 (%67.6) بود. شایعترین نیازها از دیدگاه مردم در زمان مطالعه، حمام (%73.8، CI %95: %68.9 - %78.7)، غذا (%68.8، CI %95: %62.6 - %75.0) و لباس گرم (%67.4 CI %95:60.9 - %73.8) بودند. شایعترین بیماری عفونت تنفسی بود (%59.8، CI %95: % 54.3-65.2) دویست خانوار (%47.6، CI %95: %42.6 - %52.6) با مشکلاتی برای دسترسی به خدمات بهداشتی– درمانی مواجه بودند و مهمترین مانع دسترسی نبود وسیله نقلیه و دور بودن مسافت بود (%38.1،CI%95: %35.6 - %40.6).
    نتایج
    بر اساس نتایج مشاهده شده، ارایه خدمات اساسی باید با هدف توزیع و کیفیت مطلوبتر ادامه می یافت و بر ارایه فعال خدمات بهداشتی درمانی تاکید می شد. همچنین نیازهای مربوط به بهداشت باروری مورد توجه و کیفیت مطلوبتر ادامه می یافت و بر ارائه فعال خدمات بهداشتی درمانی تاکید می شد. همچنین نیازهای مربوط به بهداشت باروری مورد توجه قرار می گرفت. در این مطالعه روش نمونه گیری مبتنی بر موقعیت جغرافیایی ابزاری سریع و قابل استفاده در بلایا یافت شد و همچنین تجربه موفق استفاده از تیم های دانشجویی داوطلب در بلایای بعدی توصیه می شود. ضمنا مبحث اپیدمیولوژی بلایا و کاربردهای آن باید در کشور توسعه یابد.
    کلیدواژگان: بلایا، زمین لرزه، ارزیابی نیاز، خدمات سلامتی، وضعیت سلامتی، ایران، بم
  • دکترکورش هلاکویی نایینی، علی مرادی، فرشاد پورملک، سید رضامجدزاده صفحه 47
    زمینه و اهداف
    یکی از مهترین برنامه های بهداشتی در کشور طرح کشوری حذف سرخک– سرخجه مادرزادی در جمهوری اسلامی ایران است. یکی از نیازهای اساسی این برنامه وجود یک سیستم مناسب و کارا به منظور جمع آوری اطلاعات کافی در زمینه میزان های ابتلا و میرایی در اثر بیماری های سرخک– سرخجه و همچنین اطلاع از میزان مشارکت مردم در اجرای این برنامه و وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مردم در زمینه راه های پیشگیری از این بیماری ها می باشد. این مطالعه به منظور تعیین سطح آگاهی، نگرش و عملکرد مردم در مورد این برنامه انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر بصورت مقطعی بوده است. داده ها 4 ماه بعد از اجرای بسیج همگانی واکسیناسیون سرخک– سرخجه (اردیبهشت ماه سال 1383) جمع آوری گردید. در این مطالعه جامعه هدف کلیه افراد 20 تا 25 ساله محدوده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده اند. نحوه نمونه گیری بصورت دو مرحله ای بود. حجم نمونه مورد نیاز 384 نفر تعیین گردید. در آنالیز تحلیلی برای تعین ارتباط متغیرهای کیفی از آزمون کای دو و در صورت لزوم از شاخص OR و حدود اطمینان آن استفاده شد. Reliability سوالات درهر حیطه با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ مودر بررسی قرار گرفت. Constract Validity سوالات در هر حیطه استفاده روش Principal Components Analysis مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 390 نفر مورد بررسی قرار گرفت. به ترتیب %93.1، %53.6، %63.3 از افراد مورد بررسی دارای آگاهی، نگرش و عملکرد مناسب در زمینه بسیج همگانی واکسیناسیون سرخک– سرخجه بوده اند. پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مشخص شد که ارتباط آگاهی افراد مورد بررسی در مورد بسیج همگانی واکسیناسیون سرخک– سرخجه با متغیرهای زمینه ای تحصیلات و تحصیلات مادر و ارتباط نگرش آنها با متغیرهای زمینه ای تحصیلات، وضعیت تاهل و درآمد ماهیانه خانوار از نظر آماری معنی دار بوده است. ولی ارتباط عملکرد آنها با هیچ یک از متغیرهای زمینه ای از نظر آماری معنی دار نبوده است.
    نتیجه گیری
    عوامل مختلفی روی پوشش ایمن سازی در برنامه های جاری و همگانی موثر می باشند. لازم است در اجرای برنامه های بعدی این عوامل دقیقا مورد بررسی قرار گیرد و از نقاط قوت برنامه انجام شده نهایت استفاده به عمل آید. از جمله این عوامل می توان وضعیت نیروی انسانی، تجهیزات، واکسن ها، مواد مصرفی، کیفیت خدمت دهی، کیفیت زنجیره سرد، پوشش اطلاع رسانی، آگاهی و نگرش مردم و ارایه دهندگان خدمات ایمن سازی در مورد برنامه های ایمن سازی، بیماری های هدف و واکسن های مورد استفاده را نام برد.
    کلیدواژگان: سرخک، KAP، Mass Campaign
  • عباسعلی کشتکار، محمد جواد کبیر، شبنم اصغری، سحرناز نجات، آرش اعتمادی، رامین حشمت، یوسف کنعانی، کورش هولاکویی نایینی صفحه 59
    زمینه و اهداف
    کاهش شنوایی ناشی از سرو صدا (Noise– induced hearing loss– NIHL) شایعترین کاهش شنوایی در کارگران می باشد. بررسی آسیب های ناشی از سر و صدا در کارگران واحدهای صنعتی به عنوان گام نخست برای یافتن راه حل های مناسب جهت کاهش ضایعات ناشی از آن می باشد.(8).
    روش بررسی
    این بررسی به صورت یک مطالعه همگروهی تاریخی در 131 نفر از کارکنان و کارگران شاغل بخش های مختلف کارخانجات کشت و صنعت انجام پذیرفت. وضعیت شنوایی این افراد و بروز کاهش شنوایی در آن ها از طریق شنوایی سنجی در فواصل 3 ساله از سال 1372 تا 1383 و با استفاده از آنالیز بقا به روش کاپلان مایر مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 131 کارگر مورد بررسی 100 نفر در گروه مواجهه یافته و 31 نفر در گروه مواجهه نیافته قرار گرفتند که %49 افراد در گروه مواجهه یافته (49 نفر) و %9.7 در گروه مواجهه نیافته (3نفر) مبتلا به کاهش شنوای ناشی از سر و صدا بودند (P<0.001). خطر نسبی ابتلا به کاهش شنوایی ناشی از سرو صدا در دو گروه برابر 5.1 (فاصله اطمینان 1.7-15.1:%95) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج آنالیز بقا نشان داد که متوسط زمان در معرض خطر تا قبل از ابتلا (زمان بقا) در گروه مواجهه نیافته 24.9 سال (فاصله اطمینان 22.7-27.1:%95) و در گروه مواجهه یافته 22.2 سال (فاصله اطمینا 20.7-23.7:%95) بود. جهت حفظ تندرستی کارگران توصیه می شود که اولا سطح صوت را در حد استاندارد نگه دارند، کارگران از وسایل حفاظت ایمنی استفاده کنند و میزان شنوایی به طور منظم اندازه گیری گردد تا در صورت لزوم محل کار آنان تغییر کند.
    کلیدواژگان: کاهش شنوایی، سر و صدا، بهداشت شغلی، کارگران، آسیب شنوایی، شنوایی سنجی
  • محمد امین پورحسینقلی، حمید علوی مجد، علیرضا ابدی، سیمین پروانه وار صفحه 65
    مقدمه و هدف
    داده های گمشده در بسیاری از مطالعات آماری از جمله مدل های رگرسیونی وجود دارند و باعث کاهش دقت برآورد می شوند. تاکنون روش های گوناگونی برای مقابله با مشکل داده های گمشده ابداع شده که عموما بر داده های گمشده متغیر پاسخ متمرکز بوده است حال آنکه متغیرهای پیشگو نیز می توانند دستخوش تغییر و از دست رفتن اطلاعات شوند.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق ضمن بررسی روش جانهی داده های گمشده با استفاده از الگوریتم EM و متغیر کمکی، نتایج حاصل از این روش را با روش تحلیل مورد کامل در یک مدل رگرسیون لجستیک پیرامون عوامل موثر بر انتخاب نوع زایمان مقایسه می کنیم.
    یافته ها
    داده های مورد استفاده در این مقاله از یک مطالعه توصیفی پیرامون عوامل مرتبط با انتخاب نوع زایمان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر تهران بدست آمده است. حجم نمونه در این تحقیق 385 نفر بوده و از روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند و مشخصات فردی، سوابق مامایی، نوع نگرش و عوامل اجتماعی نمونه ها از طریق پرسشنامه ثبت شدند. برای مقایسه میزان کارایی دو روش، برآورد انحراف معیار پارامترها مورد استناد قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان می دهد روش تحلیل درستنمایی با الگوریتم EM در مقایسه با روش مورد کامل کارایی بهتری دارد. مشکل داده های گمشده در بسیاری از مطالعات آماری وجود دارد و موجب اریبی و کاهش کارایی می شوند. در این بررسی نشان داده ایم استفاده از الگوریتم EM برای جانهی گمشده ها در یک مدل رگرسیون لجستیک با متغیرهای توضیحی گسسته و سپس تحلیل مدل، از روش مورد کامل که مستلزم حذف گمشده ها به همراه قسمت هایی از اطلاعات است کاراتر است. از سوی دیگر اگر متغیر توضیحی ناکامل پیوسته باشد بدست آوردن مدل، روشی متفاوت می طلبد و یا می توان با تبدیل آن به متغیری گسسته از روش قبل استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدل رگرسیون لجستیک، الگوریتم EM، تحلیل مورد کامل، داده گمشده، متغیر کمکی، سزارین
|
  • Qiumarss Nasseri Page 1
    Epidemiological studies of cancer is the corner stone of cancer control plans and necessary for setting goals, monitoring the progress, and evaluating the results of control efforts. Cancer is a generic name for a number of diseases that have different etiology, natural history, and outcome. Thus, control activities for each cancer is different and requires varied approaches. Primary prevention, i.e., controlling the initiation of cancers is now possible for a number of cancers including lung, stomach, liver, and cervix by controlling the use of tobacco, and infections with Helicobacter pylori, Hepatitis C, and Human papilloma viruses. Secondary prevention, i.e., early detection is mostly effective for the cancers of the breast (mammography), cervix (Pap test), prostate (digital rectal exam and PSA testing), colon and rectum (Colon- and Sigmoidscopy), and melanoma of the skin (clinical examination of the skin). Effective treatment is now possible for a large number of cancers with arrays of new medications such as Tamoxifen and Herceptin for breast cancer, Avastin for Colorectal and other cancers, and so on. Tertiary prevention, i.e., rehabilitation and hospice care is a necessary part of cancer control that is generally neglected. Cancer is a familial disease and when it struck, it affects the whole family. Health education and social support for the patients and their families is an integral part of cancer control activities and must be present in any effective cancer control program. Tertiary prevention not only includes proper palliative care, but also education and support for proper nutrition and improvement of the quality of life for the patient and the family.
  • Page 9
    Background And Objectives
    A "healthy human being" is the cornerstone of stable development in every country. Thus, an important part of the development process is the nutritional improvement of the society. Although a great proportion of the familie's income is spent on food, nutritional problems are still prominent in this country. This fact demonstrates that diets are mostly influenced by the education and knowledge of the households, rather than any new developments in food production. This study was designed to investigate the knowledge, attitude and practices of the households and health care providers regarding nutrition and micronutrients in provinces of Boushehr, Golestan, and Sistan and Balouchestan. The results of this study can help the Community Nutrition Office in the design and effective implementation of interventions aimed at improving nutritional health in households.
    Material And Methods
    The sampling method for households was the single-stage cluster sampling with equal-sized clusters. The sampling method for health staff was stratified random sampling. The number of samples in each stratum was proportion to its size. A total of 2304 households and 360 health care workers were selected for this study.The data were gathered through a structured questionnaire and via interviews with eligible people in each household, and also some levels of health staff. At the level of the health staff, physicians and other health professionals, data collection was done through self-administered questionnaires.
  • Page 17
    Background And Objectives
    To compare three different methods of signal detection applied to the Adverse Drug Reactions registered in the Iranian Pharmacovigilance database from 1998 to 2005.
    Materials And Methods
    All Adverse Drug Reactions (ADRs) reported to Iranian Pharmacovigilance Center from March 1998 through January 2005, were included in the analysis. The data were analyzed based on three different signal detection methods including Reporting Odds Ratios (PRRs), Bayesian Propagation Neural Network (BCPNN) and Reporting Odds Ratios (RORs). Signals detected by each method were categorized based on the number of reports per drug-adverse event combination, severity of the event and labeled or unlabeled ADRs. The methods applied to signal detection were then compared in recognizing different types of adverse events.
    Results
    A total of 6353 cases of ADR reports, describing 11130 reactions, were reported to Iranian Pharmacovigilance Center (IPC) during the study period. The dataset involved 4975 drug-event combinations, which were assessed for detecting signals. The counts of drug-event combinations was 1, 2 and 3 or more for 3470, 727 and 779 combinations, respectively. There were 500 drug items responsible for 468 reaction terms in the database. According to PRR and 95% Confidence Interval, there were 2838, 872 and 488 drug-event combinations known as a signal for the pairs with the reporting frequency of ³1, ³2 and ³3 reports, respectively. The signals detected with the criteria of PRR³2, c2³4 were 2930, 872 and 480 for the pairs with the same reporting frequencies. Estimates of RORs and the 95% Confidence Interval showed that 2722, 862 and 481 drug-event combinations were detected to be signal for the pairs with the reporting frequency of ³1, ³2 and ³3 reports, respectively, while measuring IC and IC-2SD detected 1120, 378 and 235 cases for the same reporting frequencies. There were 234 signals detected by all three methods.
    Conclusion
    Despite the similarities between data mining methodologies for signal detection, there are differences in the numbers of signals detected by each method. The study findings suggest that quantitative signal detection methods should be added to the routine Pharmacovigilance activities in Iran and the trends for quantitative measures over time should be monitored.
  • Page 27
    Background And Objective
    Road traffic injuries are among the most important causes of death and disability in Iran, and the country has one of the highest prevalence of opioid drug use, especially among drivers. The effect of different situations related to opioid use needs great attention. The purpose of this study was to estimate the effect of driving in the withdrawal phase on the occurrence of traffic accidents leading to injury.
    Materials And Methods
    This is a Case-Crossover study on injured drivers of crashed motor vehicles in Kerman. Drivers having skipped one habitual drug dose within one hour of the driving session were considered as being in withdrawal. We compared the driver's situation at the time of accident with their regular driving habits.
    Results
    Among 75 drivers who had history of regular use of opium, 15 were in withdrawal phase at the time of accident. The relative rate of occurrence of traffic injuries while driving in these circumstances was 2.67 (95% confidence interval: 1.52 - 4.68).
    Conclusion
    According to these findings we can conclude that habitual opioid users are at greater risk of traffic accidents while driving in withdrawal status; this risk is more than two-fold relative to not being in withdrawal status.
  • Page 33
    Background And Objective
    On 26 December 2003, an earthquake measuring 6.5 on the Richter scale struck the city of Bam and the surrounding villages. This study was conducted to determine the needs of the affected population on the 19th and 20th days after the quake to help with the prioritization of relief activities and efficient resource allocation.
    Materials And Methods
    Following a feasibility study on 10 Jan 2004, a team consisting of volunteer students of School of Public Health at KUMS was assembled and trained. Each of the 8 groups consisted of 3-4 students with at least 1 man responsible for security on the field. On the 13th and 14th of January, using a cross-sectional design, 60 clusters including 420 households, 7 households in each cluster, were studied based on a Cluster Geographic-Based Sampling (GBS) Plan.
    Results
    Fifty-five households (13.1%) had children < 2 years, 81 (19.3 %) had children aged 2-5 years and 68 (16.2 %) contained people more than 65 years old. Thirty-seven households (8.9%, CI 95%: 6.4-11.7%) had changed their residence in Bam from one zone to another; the main reason for this was poor environmental health conditions (85%). The main source of health and social messages for families was word of mouth 284 (67.6%). The most commonly needed items were bathrooms (73.8 %, CI 95%: 68.9-78.7%), food (68.8 %, CI 95%: 62.6-75.0%) and warm clothes (67.4 %, CI 95%: 60.9-73.8%). The most frequent illness was acute respiratory infection (59.8 %, CI 95%: 54.3-65.2%). Two hundred households (47.6%, CI 95%: 42.6-52.6%) complained of difficulties in obtaining health and medical services. The main barrier to access was transportation problems due to long distance (38.1%, CI 95%: 35.6-40.6%).
    Conclusion
    We conclude that relief operations should be continued to provide basic public health facilities. Active delivery of health and medical services should be strengthened, and problems related to reproductive health should not be ignored. The GBS plan is a useful tool in the post-disaster surveys. Using volunteer university students was a rewarding experience and teaching and application of "Disaster Epidemiology" should be improved in this country.
  • Page 47
    Background And Objectives
    The campaign to eliminate measles and rubella (MR) is one of the most important current health projects in Iran. One of the basic requirements of this program is the creation of an efficient system for collecting data on MR morbidity and mortality, people's knowledge, attitude and practice (KAP) regarding MR prevention, and people's participation in the eradication drive. The present study was done to assess people's knowledge, attitude and practice in relation to the current anti-MR campaign.
    Materials And Methods
    This cross- sectional study was carried out fur months after the mass (anti-MR campaign (performed in May 2004). The target population included at the people aged 20-25y who lived in areas covered by Tehran University of Medical Sciences and Health Services. The calculated sample size was 384, using a 2-stage sampling procedure. We used X2 tests, odds ratios and confidence intervals to detect relationships between various categorical variables. We also performed Cronbach's alpha test to assess questionnaire reliability, and principal component analysis to ensure construct validity.
    Results
    Data were collected on 390 individuals. The percentages of people with an acceptable level of knowledge, attitude and practice were 63.3%, 53.6% and 93.1% respectively. After controlling for confounders in a logistic regression model, it became apparent that knowledge concerning the mass immunization campaign was related to the individual's own education and that of his/her mother. Attitude was found to be affected by factors such as education, marital status and the family's main income level. The practice component, on the other hand, was not significantly related to any of the variables included in this study.
    Conclusion
    The positive achievements of this program should be used in planning any future immunization campaigns. Particular attention should be paid to factors that affect overall coverage. These include human resources, equipment, vaccines and other materials, service uality, the cold chain, information provided to the public, and people's as well as provider's knowledge of the immunization program, the target diseases (s) and the vaccines.
  • Page 59
    Background And Objectives
    Noise-induced hearing loss is a prevalent work-related morbidity in the country. We determined the strength of association between hearing loss and occupational noise exposure as the first step in prevention programs.
    Material And Methods
    A historical cohort study involving 100 exposed and 31 non-exposed subjects was conducted. Noise exposure was estimated using sound level meter BSEN 60651, Type 2. Past noise exposure was estimated using the existing data on the place and type of work. Audiometry was used to assess hearing loss in each subject in 3- year intervals on an occupational cohort from 1993-2004.
    Results
    Noise-induced hearing loss was found in 49% (49 subjects) of the exposed group and 9.7 %(3 subjects) of non-exposed group (p<.0001). Nobody used any form of hearing protection routinely in either group. Relative risk for noise-induced hearing loss was 5.1(CI95%: 1.7- 15.1).Time at risk was estimated 24.9 years (22.7-27.1) in exposed and 22.2 years (20.7-23.7) in unexposed group by survival analysis.
    Conclusion
    More legislation, hearing conservation programs, and surveillance and biological monitoring of work sites and workers are required to prevent occupational hearing loss. Planning strategies for noise assessment and control can help improve the work environment. Gross occupational exposure to noise has been demonstrated to cause hearing loss and the authors believe that occupational hearing loss in the country is a widespread problem.
  • Page 65
    Background And Objectives
    Missing data exist in many studies, e.g. in regression models, and they decrease the model's efficacy. Many methods have been suggested for handling incomplete data: they have generally focused on missing outcome values. But covariate values can also be missing.
    Materials And Methods
    In this paper we study the missing imputation by the EM algorithm and auxiliary variable and compare the result with case-complete analysis in a logistic regression model dealing with factors that influence the choice of the delivery method.Our data came from a cross-sectional study of factors associated with the choice of the delivery method in pregnant women. The sample size in this cross-sectional study was 365 and the data were collected through interviews, using questionnaires covering several demographic variables, delivery history, attitude, and some social factors. We used standard deviations to compare the efficiency of the two methods.
    Results
    The results show that maximum likelihood analysis by EM algorithm is more effective than case-complete analysis.The problem of missing data is common in surveys and it causes bias and decreased model efficacy. Here we show that the EM algorithm for imputation in logistic regression with missing values for a discrete covariate is more effective than case-complete analysis.
    Conclusion
    On the other hand if missing values occur for a continuous covariate then we have to use other methods or change the variable into a discrete one.